Google+

donderdag 27 juni 2013

iets anders

Ne keer iets helemaal anders dus.

Het stond hier al ergens op mijn blog dat ik nierstenen heb gehad. Nu ja, gehad is ni helemaal waar want er zit er nog ene verstopt achter een hoekske in mijn nier, ik wist ook ni dat mijn nier hoekskes had maar die zit daar toch wel achter blijkbaar. En die steen was er dus niet achteruit te krijgen, die zat daar goe, zo goed zelfs dat den dokter tijdens de operatie zijn netje (precies ne visser) waar de stenen mee moeten worden opgevist ermee kapot gemaakt heeft :p. Maar ja, zolang ik maar geen last meer heb ...

In het ziekenhuis vroegen ze oa of ik veel koffie en/of cola dronk, ikke veel cola, bwa neen zo een 4 blikskes per dag of ah toch, ge vindt da veel ... tja het zal daar dan wel aan liggen zeker want blijkbaar zit daar een E-nummer in, 338, en dat kan stenen veroorzaken/bevorderen. Wat het probleem is bij koffie, daar heb ik geen idee van maar daar dronk ik echt niet veel van.

In elk geval, ik ben daar serieus van verschoten en nu drink ik dus geen cola nemeer en ook geen koffie, dat lag zwaar op mijn maag toen ik nog in de kliniek was, mijn nier was toen ook ontstoken en ik voelde mij nogal vlug mottig toen dus had ik thee gevraagd en dat drink ik nu nog 's morgens.

De rest van de dag drink ik bruiswater, botermelk en 1 blikje canada dry per dag, ik dronk dat sowieso al graag en dat heeft ook veel minder suiker dan cola (maar ietsje meer dan de helft). En daar gaat mijne lange uitleg dus eigenlijk over, die suiker. Want na een week of 2 zonder cola en met dus maar 1 blikje canada dry en een groot glas botermelk met druivesuiker (ongeveer de helft suiker van cola ook) was ik verdorie nog afgevallen ook en dat was echt wel dringend nodig. Dat gaf natuurlijk goeie moed en ik ben dan begonnen met een beetje na te denken over de rest van mijn suikergebruik, ik doe dat ni in thee en deed dat ook ni in koffie maar ik ben wel zot van wafeltjes en andere koekjes en er zat dus ook suiker in mijn botermelk.


Nu was ik ook al langer van plan om es stevia te kopen maar dat kwam er nooit van maar gesterkt door dat kilootje dat er af was gegaan zonder veel moeite zocht ik in de supermarkt naar stevia en vond daar pure via in poeder. Dat ben ik dan in de pure botermelk (zonder druivesuiker dus) beginnen doen en op aardbeien.
Af en toe maak ik al eens een cake en pudding en daar wou ik het ook nog in proberen te gebruiken.

Ik zocht dus op het internet naar info over bereidingen met stevia en kwam daarbij allerlei andere informatie tegen, bvb dat de stevia merken die in supermarkten worden verkocht maar een heel laag percentage stevia bevatten maar ook andere procucten zoals bvb maltodextrine een bestanddeel voor suikerwater en dus eigenlijk ook suiker denk ik dan. In elk geval die spullen worden dus door mensen die er iets van lijken te kennen afgeraden. Pure stevia is veel beter maar die vond ik hier ni in de supermarkt maar wel in een natuurvoedingswinkel, je vind die ook in allerlei webwinkels.
Daarom dus eigenlijk ook dit hele verhaal, om te waarschuwen dus tegen stevia die eigenlijk geen stevia is, allez hooguit enkele percenten. Echte stevia is duurder in aankoop maar je doet er langer mee omdat de smaak meer geconcentreerd is. Tegelijkertijd is die namaak toch wel handig doordat het makkelijk te doseren is, een lepel suiker is ook wel ongeveer een lepel van die beperkte stevia. Bij het echte spul moet je eerst een beetje zoeken hoeveel je nodig hebt. Ik denk dus dat ik ze alle 2 ga blijven gebruiken, het supermarkt spul is bvb goed voor op mijn aardbeien maar in de botermelk gaat de echte en ook voor de cake en de pudding ga ik de echte proberen. In elk geval, als je het gebruikt om af te vallen, kan je best de pure stevia gebruiken want ook al heet de stevia die met andere dingen is gemengd ook minder calorieën dan suiker, de echte stevia heeft er nog veel minder.

En het voordeel van minder suiker te drinken en te eten is dat ik ook niet echt meer een sugarboost moet hebben om de zoveel tijd dus ik eet ook veel minder koekjes en wafeltjes.
Op 4 maand ben ik dan ook al een 8 kg afgevallen en daar ben ik reuzeblij mee. en het plezante is dat ik gewoon kan eten waar ik zin in heb, alhoewel dat dus wel enigszins beperkt is door minder te 'snasselen' tussendoor. Het kost me al bij al zo goed als geen moeite, het gaat ook niet supersnel maar ik denk wel dat het een veel betere manier is van afvallen dan een traditioneel dieet.Effe opmerken dat ik die pure via niet wil viseren want er zijn nog merken die in supermarkten of bvb in de action stevia aanbieden en daarbij is er hetzelfde probleem, er wordt te veel aan toegevoegd wat niet nodig is, dat hoeft niet perse maltodextrine te zijn, er wordt, bvb ook in de klontjes van pure via, soms ook iets anders toegevoegd (staat bij bulkmiddel op de doos maar zonder percentages) maar ik kan nu op die naam ni komen.


Gebruiken jullie stevia? heb je ideeën of tips? ik ben namelijk ook benieuwd naar ervaring met steviaplantjes. laat maar een berichtje achter dan !


Groetjes van An
1 opmerking:

  1. Beterschap.. Ik gebruik stevia niet dus kan je er ook niks over vertellen. Laatst in een documetaire hoorde ik dat suiker echt heel slecht is voor je gezondheid en dat mensen niet zozeer dik worden van vet maar van suiker. Kijk maar eens op programma gemist focus;
    http://www.nederland2.nl/programmas/1256-focus?gids=true

    Het is een 4delige serie over eten en vetzucht.

    Lieve groet,dinah

    BeantwoordenVerwijderen